maandag 5 september 2011

Je probleem oplossen? Dat moet je zelf doen.

Het overkomt me wel eens dat ik op een netwerkbijeenkomst iemand ontmoet die me (nog) niet kent. Na het voorstellen komt altijd dezelfde vraag. 'Wat doe jij voor werk?' Als ik dan antwoord dat ik coach ben, wordt dat met enige regelmaat verkeerd uitgelegd. 'Dus als ik een probleem heb, kom ik bij jou en jij lost mijn probleem op.'
Nou, dat doe ik dus niet. Geen enkele coach lost problemen van anderen op. Doet die coach dat wel, dan is hij een adviseur en geen coach. Een coach stelt open vragen en geeft geen antwoorden. Een coach vraagt door en fungeert als spiegel. Zo leer je jezelf kennen, leer je wat je belemmeringen zijn en welke talenten er in je huizen. Op die manier krijg je greep op je leven. Coaching is een proces van bewustwording. Coaching is een reis naar jezelf. Die reis maak je zelf, met mij als betrokken reisleider.

Transformationeel

Ik werk transformationeel. Dat betekent dat de gecoachte een verandering in zichzelf bewerkstelligt. De gecoachte werkt nauw samen met mij op hoofd-, hart en handenniveau.
Eerst verkrijgt de gecoachte inzicht (hoofd) in zijn eigen situatie.
Daarna wordt het verlangen en motivatie (hart) aangesproken om verandering in gang te zetten door middel van het voorbeeld dat ik je geef (handen).
Het is een ontdekkingsreis die we samen maken. Ik ben de luisterende en empathische reisleider, die je de weg wijst naar de antwoorden die je al in jezelf hebt. De weg is altijd verrassend, kan over veel hobbels gaan en is soms ook confronterend. Daar krijg je veel voor terug. Als je weet wat je belemmeringen zijn, kan je er aan werken ze te overwinnen. Als je hebt geleerd wat je talenten zijn, kun je ze (beter) gaan inzetten. Het resultaat is overweldigend: je krijgt meer plezier in je leven, in je relatie en in je werk.

Je moet wel wíllen veranderen

Transformationeel coachen is iedere keer opnieuw voor de gecoachte en voor mij een overrompelende en emotionele ervaring. Openheid en vertrouwen naar elkaar toe zijn uiteraard basisvereisten. Ik zet me als coach volledig in en verwacht dat ook van de gecoachte. Als je niet wilt veranderen, is coaching tijdverspilling voor zowel jou als mij. Als je zelfreflectie flauwekul vindt en ervan overtuigd bent dat de schuld voor alles wat in je leven gebeurt altijd bij een ander ligt, dan is coaching zinloos.
Als je echt op zoek wilt naar alles wat er in je zit (en dat is altijd meer dan je denkt!), dan ben je aan coaching toe. Dan ben je klaar voor die spannende reis. Ik zal je daar graag bij begeleiden!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten